از شیر گرفتن کودک : چه زمانی و چگونه شیردهی را قطع کنیم؟

از شیر گرفتن کودک یک مرحله طبیعی در رشد، کودک شما است. این کار، یک فرآیند تدریجی است که باید در آن همراه با شیردهی، رفته‌رفته کودک را با غذاهای جدید آشنا کنید.

از شیر گرفتن می‌تواند با احساسات زیادی همراه باشد. ممکن است از استقلال جدیدی که هم شما و هم کودکتان را در بر می‌گیرد، لذت ببرید و هیجان‌زده شوید. البته ممکن است کمی احساس غم و اندوه داشته باشید از اینکه متوجه می‌شوید کودکتان به مرحله دیگری از زندگی خود می‌رود. تمام این احساسات کاملا طبیعی هستند و می توانند در هر مادری دیده شوند، اما گاها در برخی موارد این احساسات ممکن است به اختلالات روانی همچون افسردگی منجر شود.

شیر دادن تا زمانی که می‌توانید این کار را انجام دهید بهترین منبع تغذیه برای کودک شماست. سازمان بهداشت جهانی تغذیه انحصاری با شیر مادر را برای ۶ ماه اول زندگی توصیه می‌کند. ادامه شیردهی تا زمانی که برای شما و کودکتان راحت باشد، توصیه می‌شود.

دلیل شما هرچه باشد باید بدانید که پزشک نیز باید با شما در این زمینه موافقت کند. چه کودک شما ۳ روزه و چه ۳ ساله باشد، ما می‌دانیم که شما احتمالاً در مورد این تصمیم فکر زیادی کرده‌اید و به‌همین‌دلیل می‌خواهیم به کمک نکات ارائه شده در این پست به شما کمک کنیم.

سازمان بهداشت جهانی توصیه می‌کند که همه نوزادان در ۶ ماه اول زندگی خود فقط از شیر مادر تغذیه کنند و از ۶ ماهگی به بعد باید شروع به خوردن غذاهای جامد کنند. در عین حال، شیر دادن به آن‌ها تا ۲ سالگی یا بیشتر ادامه یابد. شیردهی بعد از ۶ ماهگی فواید زیادی برای کودک دارد. از او در برابر عفونت محافظت و شواهدی وجود دارد که به هضم اولیه غذاهای جامد کمک می‌کند. همچنین مواد مغذی مورد نیاز کودک را تأمین می‌کند.

اصولا سن مشخصی برای از شیر گرفتن کودک وجود ندارد. نوع مزاج و نیازهای کودک و شرایط زندگی شما عواملی هستند که می‌توانند بر این مسئله تأثیر بگذارند. به عنوان مثال، شما لازم است بعد از ۶ ماهگی کودک به محل کار خود برگردید و این امر می‌تواند باعث شود که به‌صورت مداوم تا دو سالگی نتوانید به کودک خود شیر دهید.

 

شروع فرایند از شیر گرفتن نوزاد در حدود ۶ ماهگی

برای شروع این فرآیند، کودک شما به مقدار کمی غذا نیاز دارد. سعی کنید در حدود ۶ ماهگی نوزاد، به او روزانه یک مرتبه در روزغذا دهید. منظور از غذا‌دادن این است که همراه با شیردهی غذاهای جدید را در رژیم کودک قرار دهید.

برای شروع از شیر گرفتن کودک می‌توانید از سبزیجات و میوه‌ها شروع کنید. ترکیبی از میوه‌ها و سبزیجات له‌شده و نرم همانند جعفری، کلم بروکلی، سیب‌زمینی، سیب‌زمینی شیرین، هویج، سیب و گلابی را امتحان کنید. همچنین می‌توانید مقداری برنج را با شیر معمولی کودک‌ مخلوط کنید. 

مهم است غذاهایی را که ممکن است باعث واکنش‌های آلرژیک شوند را در مقادیر بسیار کم به کودک بدهید تا بتوانید هر واکنش آلرژیک احتمالی را تشخیص دهید. این غذاها را می‌توان از حدود ۶ ماهگی به عنوان بخشی از رژیم غذایی کودکتان مانند سایر غذاها معرفی کرد:

شیر گاو (در پخت و پز یا مخلوط با غذا)

تخم‌مرغ (تخم‌مرغ نباید نیم پز یا مقداری خام باشد، باید آن را کاملا بپزید)

غذاهای حاوی گلوتن، از جمله گندم و جو

سبزیجات

پس از معرفی غذا و در صورت تحمل، به استفاده آن غذاها به‌عنوان بخشی از رژیم غذایی معمول کودک خود (برای به‌حداقل‌رساندن خطر آلرژی) ادامه دهید. درباره آلرژی غذایی و علائمی که باید مراقب آنها باشید اطلاعات بیشتری کسب کنید.

از شش ماهگی کودک را با غذاهای جدید آشنا کنید. برای شروع از میوه و سبزیجات استفاده کنید. در این دوره باید حواستان به غذاهایی که آلرژی ایجاد می‌کنند، باشد.

 

ادامه روند از شیر گرفتن نوزاد در سن ۷ تا ۱۰ ماهگی

در حال حاضر، کودک شما تمرین خوبی برای یادگیری نحوه غذا‌خوردن داشته است! تا جایی که ممکن است همراه با کودک غذا بخورید. کودکان از تماشای شما چیزهای زیادی یاد می‌گیرند.

 نوزادان نیازی به نمک یا شکر ندارند که به غذایشان اضافه شود. غذای شور برای کلیه‌های آنها خوب نیست و شکر می‌تواند باعث پوسیدگی دندان شود.

به یاد داشته باشید، ممکن است ۱۰ بار یا حتی بیشتر طول بکشد تا کودک شما به غذاها، طعم‌ها و بافت‌های جدید عادت کند. در برخی روزها ممکن است کودک شما بیش از حد معمول غذا بخورد و در مواردی دیگر حتی ممکن است غذا نخورد و همه چیز را رد کند! این اتفاق یک بخش کاملا طبیعی از رشد کودک است و جای هیچ نگرانی نیست. فقط صبور باشید، به ارائه انواع غذاها ادامه دهید، حتی غذاهایی که به نظر می‌رسد کودک شما دوست ندارد. کودکان در زمان درست به خوردن هر غذایی عادت خواهند کرد.

نوزادان زیر ۱۲ ماه نیازی به میان‌وعده ندارند، اگر فکر می‌کنید کودک شما در بین وعده‌های غذایی گرسنه است، به او شیر اضافی بدهید.

جدا شدن از شیر در سن ۱۲ ماهگی به بالا 

نوزادان ۱۲ ماه به بالا، کاملا برای جدا شدن از شیر آماده هستند. البته باید توجه داشته باشید که جداسازی کودک از شیر فقط به سن او بستگی ندارد. در واقع اصلی‌ترین فاکتور از شیر گرفتن کودک، این است که کودک رشد مناسب را داشته باشد. برخی از مادران ترجیح می‌دهند نوزاد را در شش ماهگی از شیر جدا کنند، تا بتوانند به محل کار برگردند. اما برخی دیگر این فرآیند را تا سه سالگی ادامه می‌دهند.

بهترین زمان برای از شیر گرفتن، بین یک تا دو سالگی است. معمولا کودکان یک تا دو ساله به خوبی از شیر مادر تغذیه کرده‌اند و آمادگی کامل برای جدا شدن از شیر را دارند. جداسازی زودهنگام نوزاد از شیر ممکن است باعث عدم رشد صحیح کودک شود.

 

چگونه کودکم را از شیر بگیرم؟

قبل از هر اقدامی برای جداسازی کامل کودک از شیر، باید او را از نظر ذهنی و جسمی آماده این کار کرده باشید. نوزاد باید منابع تغذیه‌ای دیگری به جز شیر مادر داشته باشد تا بتواند راحت‌تر با جدا شدن از شیر کنار بیاید.

 

 

۱-تشخیص دهید کودک چه زمانی برای توقف شیردهی آماده است

کودکان با سرنخ‌ به شما نشان می‌دهند که برای از شیر گرفتن آماده هستند. برای مثال، کودک بتواند سر خود را به حالت عمودی نگه دارد یا با کمک شما بتواند بشیند و به آنچه شما می‌خورید، علاقه نشان دهد یا اینکه در طول جلسات معمول شیردهی بی‌تفاوت باشد یا بدخلقی کند.

۲-برنامه‌ای برای از شیر گرفتن تنظیم کنید

یک ماه کامل به خود فرصت دهید تا با موفقیت شیردهی را متوقف کنید. این کار به کودک و مادر فضای بیشتری می‌دهد، تا بتوانند با موانع و مشکلات راحت‌تر کنار بیایند. از شیر گرفتن کودک نباید در طول یک تغییر عمده زندگی (برای مثال، دندان درآوردن، خانه تکانی، شروع مهدکودک و غیره) صورت بگیرد. زمانی که کودکان در یک تغییر زندگی قرار می‌گیرند، شیر بیشتری را درخواست می‌کنند. کودکان زمانی که بیش‌از‌حد خسته یا گرسنه نیستند، در فرآیند جدا شدن از شیر همکاری بیشتری می‌کنند.

۳-از شیر گرفتن را به آرامی پیش ببرید

فرآیند شیردهی نباید به یک‌باره قطع شود. این کار هم شما و هم کودک‌تان را در شرایط بدی قرار خواهد داد. سعی کنید به طور تدریجی انرا حذف کنید. کند. به عنوان مثال یک وعده شیر را با شیشه یا فنجان به اوبدهید.اگر کودک شما ۹ ماهه یا بزرگتر است، بهتر است مستقیما با فنجان به او شیر بدهید تا مجبور نباشید ظرف چند ماه او را از شیشه شیر جدا کنید.)

با آهسته پیش رفتن در فرآیند از شیر گرفتن، شیر کمتری تولید خواهید کرد، در نتیجه در زمان قطع کامل شیردهی درد کمتری خواهید داشت. همچنین از شیر گرفتن کودک شما خوشایندتر می‌شود، چرا که آنها به‌تدریج با شیر دادن کمتر و نوشیدن بیشتر از شیشه یا فنجان سازگار می‌شوند.

۴-آرامش عاطفی ایجاد کنید

نوزادانی که از شیر مادر تغذیه می‌کنند عاشق تماس فیزیکی نزدیک با مادرشان هستند، بنابراین وقتی او را از شیر می‌گیرید، مهم است که از راه‌های دیگر برای ایجاد آرامش استفاده کنید. برای مثال، می‌توانید یک زمان باکیفیت را با فعالیت‌هایی بگذرانید که آنها را از نظر عاطفی تحریک می‌کند. آن‌ها را در حین کتاب خواندن یا لالایی در آغوش بگیرید، یا پشت‌شان را ماساژ دهید.

Leave a Comment

لوگوی محصولات کودک و مادر سامی

آدرس : قم . شهرک صنعتی شکوهیه

جهت عضویت در خبرنامه سامی از طریق فرم ذیل اقدام کنید

    ۱۴۰۱ © تمامی حقوق و محتوا محفوظ و متعلق به شرکت صنعتی و تولیدی پارس سیلیکون می باشد